Frågor om snowboard

Vid val av snowboard för barn är det bra att anpassa längden på brädan efter barnets längd och bredden mot storlek på fötterna. Här är några riktlinjer:

  • Längd: En vanlig rekommendation (för vuxna) är att brädans topp ska nå någonstans strax under hakan och näsa när brädan står upp. För nybörjare kan en kortare bräda vara bättre eftersom den är lättare att hantera. Men samtidigt blir en lite längre bräda något stabilare.  För barn kan brädan oftast vara längre. Vi brukar rekommendera att välja nästan samma längd som barnet när dom är små (2-8 år), Sen väljer man något kortare och kanske runt ögonen i höjd.
  • Bredden: Vanligtvis är brädorna relativt bra anpassade för barnen, men vi ser också att barns fötter växer fort för många, då är det bra att välja något som är lite bredar så att inte tårna eller hälarna tar i när man svänger. DÅ kan det även vara bättre att gå upp lite i längd, för att brädan även blir lite bredare. Hör gärna av er till oss för att få rätt modell för er.
  • Typ av åkning: Om barnet föredrar parkåkning (freestyle) kan en kortare och mer lekfull bräda vara lämplig. För all-mountain och freeriding, kan en lite längre bräda ge bättre stabilitet. Det finns inget rätt eller fel, men det brukar vara en bra tumregel när man kollar längden.

Radien som är angiven på en snowboard är måttet på cirkeln som blir om man svänger sin snowboard 360 grader. Har men en kort radie (ca 6-7 meter), så svänger brädan sin sväng snabbt och har man en lång radie (8.5-10), så svänger brädan långsammare.

En kort radie gör att brädan känns kvickare och man får en lekfull känsla. Detta passar ofta långsammare, men lekfull åkning när man vill ha roligt och vara snabb kant till kant i backen.

En längre radie hjälper till att göra brädan mer fartstabil och du kan hålla rakare spår ner för backen när du kör på kant. Det gör ofta att brädan känns stabil och du kan helt enkelt hålla högre fart i fallinjen.

Rocker profil ger bättre flyt i mjuk snö och är lättare att manövrera, vilket är bra för nybörjare och åkare som föredrar lekfull freestyle och puderåkning.

Camber profil ger oft bättre kantgrepp och passar åkare som gillar kraftigare svängar och mer “svar” i brädan när man trycker till i svängen.

Flat profil är lämplig för parkåkning och jibbing eftersom den plana basen ger ett jämt flex och bidrar till stabilitet vid landningar och på rails. Du finner även Flat profil på vissa puderbrädor som vill bygga ett bra flyt i brädan. 

Hybrid profil passar till det mesta, den behåller lekfullheten i en rocker, men vinner tillbaka stabilitet och pop likt en camber profil. Den har oftast camber i mitten med rocker i nos och tail och även andra mixade profiler. 

Vallning bör ske var tredje till femte åkdag, eller oftare vid åkning i våt snö där du oft tappar glidet eller vid isiga förhållanden när det sliter extra hårt på belaget. Detta för att bibehålla bra glid och det gör att brädan håller längre. Det finns både smältvalla som man applicerar med strykjärn, samt flytande valla som man stryker på med ett stift.

Freestyle snowboards är oftast kortare, lättare och mer flexibla, designade för tricks, hopp och parkåkning. Freeride snowboards är längre, styvare och ger bättre stabilitet för åkning i varierad terräng och djup snö, vilket är idealiskt för äventyrliga åkare som utforskar hela berget.

Flexen på en snowboard spelar stor roll för hur den känns under åkning. En mjukare bräda är mer förlåtande och lättare att manövrera, vilket är bra för nybörjare och freestyle-åkare. En styvare bräda ger bättre respons och stabilitet vid högre hastigheter, vilket passar erfarna åkare och freeride-entusiaster.

Ja, all-mountain snowboards är designade för att fungera bra i de flesta terränger och förhållanden. De är ett bra val för åkare som vill ha en mångsidig bräda som klarar av både pist, park och puder. De är inte specialiserade för en specifik åkstil, utan en bra kompromiss för mångsidig åkning.

En hybrid camber kombinerar egenskaperna hos både camber och rocker. Den kan ha camber mellan fötterna för bättre kantgrepp och stabilitet, medan rockerdelen vid nose och tail ger bättre flyt i mjuk snö och förlåtande egenskaper. Detta gör brädan mångsidig och lämplig för en mängd olika förhållanden.

Frågor om splitboard

En snowboard är designad för traditionell åkning nedför backar och parkåkning, medan en splitboard kan delas i två skidor för uppförsåkning. Detta gör det möjligt att nå orörd terräng bortom skidliftarna och är perfekt för backcountry-äventyr och puderåkning.

Storleken på en splitboard beror på din vikt, åkstil och terräng. Längre splitboards är bättre för djup snö, medan kortare brädor hanteras lättare i trånga terränger. En tyngre åkare behöver en större bräda för bättre stöd.

För splitboarding krävs speciella bindningar som kan anpassas för både uppförs- och nedförsåkning. Dessa bindningar är lättare och har en enklare mekanism för att växla mellan åk- och gå-läge. Viktigt att de är kompatibla med din bräda och erbjuder rätt balans mellan komfort, styvhet och respons.

När du åker splitboard i backcountry är det viktigt med rätt säkerhetsutrustning. Det inkluderar en lavinsändare, sond, spade och kunskap om lavinsäkerhet. Det är också bra att ha med sig första-hjälpen-kit, extra kläder, vatten och mat.

Underhåll av en splitboard liknar en vanlig snowboard. Reguljär vallning och kantvård är viktigt, liksom att kontrollera och åtdra alla skruvar och delar till både brädan och bindningarna. Stighudarna är bra att impregnera och vaxa ibland, för att dom inte ska samla vatten och frysa när man går med dom. Det är också bra att klistra om hudarna ibland om klistret blir gammalt och antingen fäster dåligt, eller kletar av sig.

Splitboards kan vara något tyngre än vanliga snowboards på grund av deras uppbyggnad och den extra hårdvaran som krävs för att dela och sammanfoga dem. Men moderna teknologier har minskat denna viktsskillnad avsevärt, och många splitboards är nu jämförbart lätta.

Nej, vanliga snowboardbindningar är inte kompatibla med splitboards. Splitboardbindningar är särskilt designade för att fungera med splitboards och deras unika mekanism för uppförs- och nedförsåkning. De är ofta lättare och mer mångsidiga än traditionella snowboardbindningar.