Att välja rätt snowboard

Här kommer en liten snabbguide för dig som tänkt köpa ny bräda, har du ytterligare funderingar efter att ha läst det här så är du välkommen att ringa eller maila oss så ska vi guida dig så gott vi kan!

Vad gillar jag?

Det första är att tänka på vad du vill använda brädan till, är det bara park och freestyle eller är det något som kanske främst ska köras i pisten eller ännu hellre utanför pisten?  

Om man inte är i parken större delen av sin åkning, så bör man inte ha en bräda som är gjord för 100% park. 

Idag får vi många frågor om brädor som inte är renodlade parkbrädor. Det är ganska stor skillnad på en snowboard som är gjord att köras lika bra baklänges som framlänges mot en snowboard som har full fokus mot ett håll. Man kan göra väldigt mycket med en bräda om man får göra lite avkall mot prestandan bakåt. Sen finns det ett spann här emellan och vi har bra brädor beroende på vart du åker mest.

Det finns en mängd olika former på brädorna, och dessa former ger lite olika egenskaper. En klassisk twin-tip eller lätt direktionell bräda är fortfarande favoriten i parken eftersom att du många gånger åker lika ofta baklänges som framlänges.

Men om det kanske inte är parken som alltid lockar, så skulle vi rekommendera att titta på något mer anpassat till just åkning i backe eller om det är puder och ”backcountry” som lockar. Dessa är oftast mycket mer direktionella i sina former, och alltså många gånger mycket smalare bak än fram. Detta skapar en mer lättsvängd bräda, ger mer flyt i pudret och gör brädan mer lätt-manövrerad i svårare eller tät terräng. 

Vi ger lite olika tips i slutet av guiden. 

Längden och bredden på brädorna finns inget exakt svar på hur en snowboard ska vara utan det handlar mycket om vad man vill göra med sin snowboard och vad det är för typ av snowboard. På en ”vanlig” snowboard så kan mellan näsan och bröstet vara ett gott riktmärke. 

Har man fötter som är runt EUR 44 och uppåt så kan det vara god ide att börja kolla på WIDE brädor för att dom inte ska bli för smala så att tår och hälar tar i när man svänger. Sedan finns det såklart bredare och smalare brädor utan att dom för den sakens skull heter WIDE. Då måste man börja nörda ned sig i lite siffror. Vi har tagit fram en minimodell som fungerar ganska bra: 

Storlek på boots
EUR 36-41 -> 23,7-24,8cm i midja
EUR 40-44 -> 24,5-26 cm i midja
EUR 43-47 -> 25cm-uppåt i midja

Rocker, Banan, C2, Camrock, Camber?

Rocker, banan, C2, camrock, camber, C3 och allt vad det heter. Det kan vara en djungel att försöka komma på vad som är vad och vad dom olika är till för. Därför har vi försökt sätta ihop en liten guide för det så man lättare ska kunna förstå sig på det.

Generella uttryck

Rocker, BTX,
Surfrocker, Banan etc.

Generellt en konkav böj på brädan som gör att egenskaperna blir en lättåkt, rolig bräda som funkar till det mesta. Kan bli lite mer instabil i höga farter. Rockern kan skilja sig från olika varumärken och deras tankesätt hur dom ska fungera.

Generella uttryck

C2, Camrock, Flying V etc.

En väldigt bra allround profil som passar till det mesta, den behåller lekfullheten och enkelheten men vinner tillbaka stabilitet och pop. En har camber i mitten med rocker i nos och tail och den andra camber under fötterna och rocker i mitten. Olika tankesätt och profiler men egenskaperna blir liknande. Smaksak.

Generella uttryck

Camber, full camber, C3 etc.

Ett klassisk spann precis som på en längdskida. Kräver lite mer tryck i åkningen för att få den att svänga som den ska. Kan upplevas som  aggressivare med lite bättre grepp. Fartstabil och  sitter ganska hårt i snön.

Det finns såklart väldigt många mer termer för dom olika böjarna på brädor. Det här är dom vanligaste och mest använda. För ytterligare frågor eller funderingar kontakta oss på mail telefon eller frågor och svar!

All-round / Pist / Off-Pist

Puder och Surfa Snö

Park/Freestyle

High Performance

Jones Ultracraft Split
On Sale
Sale!
%
Off
20
Save 3300 sek
3300sek
20%
3300
sek
S P L I T
13199 sek

Mjukare och Lättåkt

Barnbrädor

Hoppas det här var till hjälp och om inte så är du väldigt välkommen att ringa eller maila oss så ska vi hjälpa dig så gott vi kan!

Se våra snowboards