Att välja rätt snowboard

Här har vi satt ihop en liten guide för dig som har tänkt köpa ny snowboard. Klicka på respektive rubrik för att läsa mer. Det kan lätt blir en djungel, men vi är här för att hjälpa dig att hitta rätt modell för rätt pengar. 

Har du ytterligare funderingar efter att ha läst det här så är du välkommen att ringa eller maila oss så ska vi guida dig så gott vi kan! 

support@inlandet.se
Telefon: 010-474 91 00

Vad gillar jag?

Det första är att tänka på vad du vill använda din snowboard till, är det bara park och freestyle eller är det något som kanske främst ska köras i pisten eller ännu hellre utanför pisten?  

Om man inte är i parken större delen av sin åkning, så bör man inte ha en bräda som är gjord för 100% park. 

Idag får vi många frågor om brädor som inte är renodlade parkbrädor. Det är ganska stor skillnad på en snowboard som är gjord att köras lika bra baklänges som framlänges mot en snowboard som har full fokus mot ett håll. Man kan göra väldigt mycket med en bräda om man får göra lite avkall mot prestandan bakåt. Sen finns det ett spann här emellan och vi har bra brädor beroende på vart du åker mest.

Det finns en mängd olika former på brädorna, och dessa former ger lite olika egenskaper. En klassisk twin-tip eller lätt direktionell bräda är fortfarande favoriten i parken eftersom att du många gånger åker lika ofta baklänges som framlänges.

Men om det kanske inte är parken som alltid lockar, så skulle vi rekommendera att titta på något mer anpassat till just åkning i backe eller om det är puder och ”backcountry” som lockar. Dessa är oftast mycket mer direktionella i sina former, och alltså många gånger mycket smalare bak än fram. Detta skapar en mer lättsvängd bräda, ger mer flyt i pudret och gör brädan mer lätt-manövrerad i svårare eller tät terräng. 

Vi ger lite olika tips i slutet av guiden. 

Rocker, Banan, C2, Camrock, Camber?

Rocker, banan, C2, camrock, camber, C3 och allt vad det heter. Det kan vara en djungel att försöka komma på vad som är vad och vad dom olika är till för. Därför har vi försökt sätta ihop en liten guide för det så man lättare ska kunna förstå sig på det.

Rocker Profil

Rocker, BTX,
Surfrocker, Banan etc.

Generellt en konkav böj på brädan som gör att egenskaperna blir en lättåkt, rolig bräda som funkar till det mesta. Kan bli lite mer instabil i höga farter. Rockern kan skilja sig från olika varumärken och deras tankesätt hur dom ska fungera.

Camber

Camber, full camber, C3 etc.

Ett klassisk spann precis som på en längdskida. Kräver lite mer tryck i åkningen för att få den att svänga som den ska. Kan upplevas som  aggressivare med lite bättre grepp. Fartstabil och  sitter ganska hårt i snön.

Hybrid profil

C2, Camrock, Flying V etc.

En väldigt bra allround profil som passar till det mesta, den behåller lekfullheten och enkelheten men vinner tillbaka stabilitet och pop. En har camber i mitten med rocker i nos och tail och den andra camber under fötterna och rocker i mitten. Olika tankesätt och profiler men egenskaperna blir liknande. Smaksak.

Flat profil

Flat, Float etc.

Flat profil är lämplig för parkåkning och jibbing eftersom den plana basen ger ett jämt flex och bidrar till stabilitet vid landningar och på rails. Du finner även Flat profil på vissa puderbrädor som vill bygga ett bra flyt i brädan. 

Det finns såklart väldigt många mer termer för dom olika böjarna på brädor. Det här är dom vanligaste och mest använda. För ytterligare frågor eller funderingar kontakta oss på mail telefon eller frågor och svar!

Längden på brädorna finns inget exakt svar på hur en snowboard ska vara utan det handlar mycket om vad man vill göra med sin snowboard och vad det är för typ av snowboard. På en ”vanlig” snowboard så kan mellan näsan och bröstet vara ett gott riktmärke. 

Bredden däremot är viktigt för att man inte ska ta i med tårna eller hälarna när man svänger. Men du kan även justera detta lite med dina vinklar på bindningen. 

Har man fötter som är runt EUR 44 och uppåt så kan det vara god ide att börja kolla på WIDE brädor för att dom inte ska bli för smala så att tår och hälar tar i när man svänger.

Sedan finns det såklart bredare och smalare brädor utan att dom för den sakens skull heter WIDE. Då måste man börja kolla lite mer siffrorna, och speciellt “midje-bredd” eller “waist-width”.

Vi har tagit fram en tabell som fungerar ganska bra för ditt val av bredd. Se detta som en referens och bra utgång.  

Storlek på boots vs bredd på brädan

US Mens
US Women
Fotlängd CM
Min. bredd snowboard
55.522.5212
5.5623215
66.523.5219
6.5
7
24
224
7
7.5
24.5
228
7.5
8
25
231
8
8.5
25.5
234
8.5
9
26
237
9
9.5
26.5
240
9.5
10
27
243
10
 
27.5
247
10.5
 
28
251
11
 
28.5
254
11.5
 
29
258
12
 
29.5
261
13
 
30.5
267
14
 
31.5
272
15
 
32.5
277

All-round / Pist / Off-Pist

Dessa snowboards passar bra till det mesta. Dessa brädor är bra för många åkare, du kan köra din bräda i all typ av terräng och det finns olika prisklasser för olika plånbok.

< swipe for more >

Puder och Surfa Snö

Snowboards som är gjorda för puder och lösare snö finner du här. Perfekt för dig som vill ha den bästa brädan för dom bästa förhållanden. Många av dessa passar både djup puder och lekfullare slask.

< swipe for more >

Park/Freestyle

Snowboards för park och freestyle är oftast mjukare och oftast twin i sin form. Dom är gjorda för att åka lika bra bakåt som framåt. Dom går så klart att åka över hela berget, men är alltså extra bra för freestyle.

< swipe for more >

High Performance

Här finns du alla modeller som har det lilla extra. Det är senaste materialen och ofta är dom lättare, lite styvare eller generellt gjorda för mer avancerade åkare. Letar du efter det lilla extra, så finner du dom definitivt här!

< swipe for more >

On Sale
Sale!
%
Off
30
Save 2010 sek
2010sek
30%
2010
sek
4689 sek

Mjukare och Lättåkt

Här samlar vi alla mjukare och lättåkta modeller vi har. Dessa passar oftast bör för nybörjare eller lättre åkre. Det är även bra modeller för dom som vill ha något lekfullt och roligt i backen. 

< swipe for more >

On Sale
Sale!
%
Off
30
Save 1950 sek
1950sek
30%
1950
sek
Women's
4549 sek

Barnbrädor

Snowboards för barn har vi samlat här. Det är kortare modeller, men dom passar även personer som inte är så långa. Det finns brädor i olika prisklasser och oftast blir dyrare brädor lite styvare och kanske mer lämpade för åkare som kört några år eller för vuxna personer som är lite kortare. 

< swipe for more >

Hoppas det här var till hjälp och om inte så är du väldigt välkommen att ringa eller maila oss så ska vi hjälpa dig så gott vi kan!

Se våra snowboards