Att välja splitboard/bindning och utrustning

Innan du läser detta är det bra om du har läst vår ”att välja snowboard” guide, där det finns mycket nyttiga förklaringar för att välja en bräda som passar dig. Utöver det så har vi lite extra saker att fundera på för att välja vilken splitboard/bindning man vill ha.

Splitboard

Hur mycket kommer du att gå med min bräda och vad vill du att den ska vara bra för? Är vikt något du prioriterar eller ska den vara hållbar, kanske både och? Kommer du vilja åka baklänges eller kanske bara ett håll?

Alla våra splitboards kommer med Karakoram nos och tail hooks och Karakoram clips som sitter mellan bindningarna och nos/tail (stainless steel clip eller ultraclip beroende på modell)

Se alla våra splitboards

Bindningar

Här kan man vinna mycket vikt beroende på vad man vill betala. Det är lite som cyklar, ju dyrare desto mindre gram och styvare. Du kanske bara vill ha ett par bindningar till både din split och vanliga bräda? Det finns en del olika bindningsleverantörer att välja mellan men vi anser att Karakoram som vi valt att jobba med är det bästa systemet på många sätt och vis. (detta förklarar vi gärna vidare på om du är nyfiken) 

Alla våra bindningar kommer med ett åkinterface och gåinterface så man behöver inte handla något extra för att vara redo att montera och åka med dom. 

Det finns mycket bra tillbehör med, tex interface till din solida snowboard så du bara behöver ett par bindningar till båda brädor. Det ger även en väldigt bra möjlighet att snabbt och enkelt prova någon annans bräda med dina egna bindningar. Även skarjärn som man ”kopplar” på bindningen när det är isigt eller vindpackat för att inte glida sidledes ned.

Se alla våra split bindningar

Stighudar

Vi har Jones stighudar som görs av en av dom marknadsledande i området, Pomoca. 

Några kommer färdigskurna till Jones splitboards med snabbspänne bak. Lista för vilka som passar vilken modell hittar du HÄR

Det finns även universala stighudar som passar alla splitboards, där får man med en skärare för att passa till dom. Det tar inte mer än 5 minuter att fixa själv, se filmen nedan för mer info.

Stavar

Här har vi valt ut dom vi tycker passar splitboardåkning, detta innebär då att dom tar liten plats i ryggsäcken och är pålitliga. Sedan kan man välja lite på vikt, fixerad längd eller ställbar längd. 

Övrig utrustning

Ett måste att ha med sig när man lämnar pist och äntrar offpist är spade, sond och tranciver.

En bra ryggsäck som får plats med det du vill och måste ha med dig, tänk på att stighudar, stavar, spade och sond är sådant som alltid åker med. Vill man ha matsäck, vatten och extra jacka så blir det fort fullt. 

Se alla tillbehör för split här

Finns det ytterligare frågor om vad som passar dig eller vad du behöver så är det bara att kontakta oss via telefon, e-mail eller frågor och svar.

Lycka till med ditt köp!

Följ med på Splitboard resa

Vi samlar ett gäng sidosurfande människor på en fantastiskt plats och bjuder upp till dans!

Med hjälp av vår ambassadör Jonatan (All MTN Guide) Sandström har vi klurat och filat på var och hur vi ska lägga upp det!

Klicka knappen för mer info

Läs mer här